test
Viac

    Zelenina naša každodenná, alebo dobrú chuť a na zdravie

    Je všeobecne známe, že jesť zeleninu je blahodarné pre zdravie človeka. Buď ju jeme surovú, postrúhanú, rozmixovanú alebo uvarenú ako súčasť plnohodnotného jedla. My dospelí si uvedomujeme prínos zeleniny v jedálničku, pretože chceme byť fit doma, v prírode, v práci, pri podnikaní či pri venovaní sa záľubám. S deťmi to však býva častokrát zložité a zvádzame s nimi pri stole boj. Prehováraním, vymýšľaním si všemožných príbehov či úplatkom v podobe dohody – najprv zjedz všetku mrkvu a potom si môžeš pustiť rozprávku, či zahrať hru.

    A o ktorých druhoch zeleniny sa hovorí, že sú tie najzdravšie na svete a teda by nemali chýbať každý deň na tanieri?

    Brokolica

    Brokolica v sebe ukrýva významné množstvo vitamínu C, vitamínu K, vlákninu, antioxidanty a minerály. Navyše je nízkokalorická. Chráni telo pred chronickými chorobami, zlepšuje trávenie, imunitný systém a prispieva k zdravým kostiam. Antioxidanty obsiahnuté v brokolici majú okrem iného protirakovinové účinky a chránia bunky pred poškodením. Spomínaný vitamín K je zase dôležitý pri zrážanlivosti krvi a pre zdravé kosti.

    Kel

    Keď susedia varia kel, býva to častokrát nepríjemné, pretože ten zápach pripomína aj niečo iné. No vedia čo robia, pretože kel je veľkým zdrojom vitamínov K, C, A, B6, vlákniny a antioxidantov. Z minerálov obsahuje železo, draslík, mangán a vápnik a jeho pravidelnou konzumáciou podporujete svoj imunitný systém, prevenciu ochorenia srdca a niektorých druhov rakoviny, zdravé trávenie a hustotu kostí.

    Mrkva

    Keď sa povie mrkva, hneď nám napadne karotén. Samozrejme okrem zajacov či “musíš jesť mrkvu, aby si lepšie videl.” A práve beta-karotén dáva mrkve oranžovú farbu. Vďaka obsahu antioxidantov a vlákniny konzumáciou mrkvy posilňujeme zdravie srdca, regulujeme cholesterol v krvi a chránime bunky pred poškodením.

    Paradajky

    Milované aj nenávidené. Niekto si ich dáva ako prílohu ku všetkému a niekto ju dáva nabok. Paradajky však okrem vitamínu C, vitamínu K, vitamínu A, vitamínu B6, antioxidantov a vlákniny obsahuje aj lykopén. Ten má protizápalové vlastnosti a znižuje riziko rakoviny prostaty. Pripisuje sa mu však aj posilnenie zdravia srdca. Tým, že paradajky obsahujú draslík, sú dôležité pri regulácii krvného tlaku.

    Paprika

    Papriku si spájame so štipľavosťou, súťažami v jedení štipľavých papričiek a zapíjaním mliekom. Paprika má však naozaj vysoký obsah vitamínu C, a taktiež ďalších vitamínov. Podľa farby paprika obsahuje ďalšie živiny – červená má viac lykopénu a vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zdravie zraku, rast buniek a imunitný systém. Žltá a oranžová ma vyšší obsah vitamínu C. Paprika samozrejme ako aj vyššie spomínané druhy zeleniny obsahuje veľa minerálov, ako draslík, horčík či mangán, ktorý pomáha pri metabolizme a tvorbe kostí.

    Artičoky

    Artičoky sú zdrojom vlákniny, vitamínu C, vitamínu K, vitamínu B9 a ďalších živín. Obsahujú antioxidanty, inulín – druh vlákniny, ktorá prispieva k zdraviu čriev a zlúčeniny nazývané cynaríny, ktoré podporujú produkciu žlče. Cynaríny stimulujú tráviaci systém a môžu pomáhať pri problémoch s trávením.

    Artičoky sú bohaté na antioxidanty, najmä kyselinu chlorogénoveú. Antioxidanty pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo môže prispieť k prevencii niektorých ochorení a spomaliť proces starnutia.

    Tak čo? Už sa obliekate do obchodu? Alebo sa chystáte do kuchyne pripraviť si niečo pod zub? Aj táto, ale aj vyššie nespomenutá zelenina je dôležitá pri pestrosti stravy, pretože každá jedna obsahuje látky, prospešné nášmu zdraviu. A my predsa chceme žiť zdravo, dožiť sa vysokého veku a byť vitálni doma, v práci, pri hre, učení či voľnočasových aktivitách.

    Tak teda dobrú chuť a na zdravie.

    Komentáre

    Najnovšie články

    Podobné články