today-is-a-good-day
Viac

    Naučte sa povedať NIE – 10 tipov ako na to

    Máte problém povedať „NIE“ iným ľuďom? Pre mnohých je mimoriadne náročné povedať druhým „nie“ vo chvíli, keď ich o niečo požiadajú, niečo im ponúkajú alebo naliehajú.

    Budem úprimný, ani ja nepatrím k ľuďom, ktorí radi hovoria „nie“. Kedykoľvek ma niekto požiada o pomoc, väčšinou odpoviem „áno“ v prípade, že dokážem a chcem pomôcť. Robím to preto, pretože nerád nechávam ľudí „v štichu“.

    Ak však pomôcť nedokážem alebo z rôznych dôvodov nechcem či nemôžem, naučil som sa používať odpoveď „nie“.

    Je veľa vecí, na ktoré som vo svojom živote povedal „nie“ a pokračujem v tom dodnes.

    Bez toho, aby som sa naučil povedať „nie“, by som nikdy nepremenil svoje sny na ciele a následne na realitu, nikdy by som nenaštartoval proces svojho osobného rozvoja, nevyštudoval vysokú školu, nemohol by som napísať články do môjho blogu či knihu, nemohol by som koučovať, trénovať a motivovať ľudí, nemohol by som nechať svoj biznis rásť a kvitnúť, tráviť čas s ľuďmi, na ktorých mi záleží a žiť dnes život, ktorý milujem.

    Naučiť sa povedať „nie“ je proces a to najťažšie môže byť práve začiatok – teda naštartovať ho a spustiť. Ako ste na tom vy? Prečo je pre vás ťažké povedať „nie“? Je to preto, že nechcete sklamať druhých alebo zraniť ich city? Alebo vám chýba odvaha? Obávate sa, čo si o vás ľudia pomyslia? Ste presvedčení, že odmietnutie si budú vysvetľovať ako prejav nepriateľstva a že vás prestanú mať radi.

    To nie je pravda, veľa z týchto myšlienok sme si vytvorili sami v našich predstavách a väčšina z nich nie je vôbec reálnych.

    „Použite „nie“, aby ste zastavili to, čo odmietate.
    Keď poviete „nie“, skutočne myslíte „nie“.“

    Hovoriť „nie“ by malo byť pre nás bežnou vecou a už vôbec by sme z toho nemali robiť taký problém ako robíme. Ak s tým máte problém aj vy, dá sa to naučiť. Uvedomte si, že rovnako ako povedať „nie“ má svoje dôsledky, takisto nepovedať „nie“ má svoje dôsledky.

    • Ak poviete „áno“ na niečo, čo vás neteší, z čoho nemáte radosť, povite „nie“ veciam, ktoré milujete a ktoré vám radosť spôsobujú.
    • Ak poviete „áno“ na prácu, ktorá vás nebaví a nenapĺňa, zároveň poviete nie svojim snom a túžbam.
    • Ak poviete „áno“ niekomu, koho nemilujete, hovoríte „nie“ vzťahu, ktorý by vás mohol naplniť.
    • Ak poviete „áno“ na nadčasy v práci, hovoríte „nie“ svojmu spoločenskému životu, partnerom, priateľom a rodine.
    • Ak poviete „áno“ nepodstatným úlohám, hovoríte „nie“ aktivitám, ktoré majú pre vás najväčšiu hodnotu.

    Prečo je ťažké povedať „NIE“

    • strach z odmietnutia a odvrhnutia – zmierte sa s faktom, že v živote nie je možné dosiahnuť, aby vás obľubovali všetci ľudia
    • obava z následkov– nie každý človek totiž reaguje na odmietnutie pokojne a priateľsky. Uvedomte si, že konflikty patria k životu. Ak sa obzriete späť, určite nájdete mnohé, ktoré ste úspešne zvládli
    • nechcete, aby si iní o vás mysleli, že ste sebecký alebo bezohľadný človek – ak sa určitou požiadavkou zaoberáte a zvažujete všetky pre a proti, nie ste egoista ani bezohľadný človek
    • potrebujete mať pocit užitočnosti
    • obava, že niečo dôležité zmeškáte – tu pomáha jediné: učiť sa stanoviť si priority

    „Nezabudnite, že ľudia majú právo od vás niečo žiadať,
    preto by ste nemali reagovať podráždene, keď to urobia.“

    Tipy ako povedať „NIE“

    Tu je zopár tipov, ako povedať „nie“. Som presvedčený, že budú pre vás užitočné, použiteľné a najmä zrozumiteľné. A takisto som presvedčený, že po ich prečítaní nebude pre vás problém povedať „nie“ šéfovi, priateľom, kolegovi, rodine či neznámemu človeku.

    Zapamätajte si, nie je nič zlé na tom, ak poviete „nie“, dôležité je, ako poviete to „nie“. Verím, že s týmto návodom, sa vám to odteraz bude robiť oveľa jednoduchšie.

    1. Majte jasno v tom, kam kráčate

    Zamyslite sa nad víziou vášho života, vašej kariéry, vašich vzťahov, vášho zdravia alebo víziou pre konkrétne situácie, ktoré aktuálne riešite. Majte jasno v tom, kam kráčate, čo sú vaše ciele.

    Ak budete mať vytvorenú víziu svojho života, bude pre vás veľmi jednoduché povedať „nie“, pretože budete poznať jasný dôvod, čomu chcete povedať „áno“.Budete poznať svoju víziu a smer, ktorým sa chcete uberať.

    Aká je vaša vízia pre tento rok? Chcete venovať čas cieľom, ktoré ste si stanovili alebo sa radšej trápili s vecami, ktoré musíte spraviť len preto, pretože neviete povedať „nie“.

    Tým, že budete poznať vaše ciele a plány do budúcna, posilníte vaše dôvody prečo niekomu povedať nie.

    2. Majte jasno v tom, aké to bude mať dôsledky, ak poviete „áno“

    Obyčajne povieme „áno“ na malé prosby, pretože nezaberú veľa času, maximálne 15 – 20 minút. Tieto drobnosti sa však postupne nahromadia a stávajú sa čoraz väčšími. A to je aj dôvod, prečo si potrebujeme vyhradiť špeciálny čas pre seba, priateľov a prácu.

    Kedykoľvek vás niekto o niečo požiada, rozmýšľajte dvakrát viac predtým, ako poviete „áno“ alebo „nie“.

    Čo sa stane, ak poviete „áno“ na danú požiadavku? Aké to bude mať dlhodobé dôsledky na váš život? Čo tým získate? Čo stratíte alebo o čo prídete, ak budete súhlasiť? Chcete skutočne povedať „áno“? Ktoré obmedzujúce presvedčenia (čo konkrétne) vás nútia povedať „áno“?

    3. Uvedomte si, že vždy máte právo povedať „nie“

    Povedať nie je úplne v poriadku, aj keď väčšina z nás si to nemyslí, pretože si myslíme, že ostatní sa budú cítiť nepríjemne, budú nahnevaní atď.Ak sa na to budete pozerať týmto spôsobom, budete sa slova „nie“ stále viac obávať.

    Ak je osoba nezaujatá a otvorená, je schopná pochopiť a akceptovať vaše „nie“. A ak narazíte na obmedzeného človeka, tak vám aj tak môže byť jedno, čo si o vašom „nie“ pomyslí.

    V minulosti som sa veľakrát dostal do situácií, v ktorým mi bolo nepríjemné povedať „nie“, pretože som sa obával, že ostatných sklamem, že niekoho urobím nešťastným, alebo že spálim mosty. A viete čo vám poviem, väčšinou sa nič zlé nestalo, keď som povedal „nie“. Obával som sa niečoho vymysleného.

    Nezáleží na tom v akej sa nachádzate situácií alebo s kým sa rozprávate. Vždy máte právo povedať nie. Namiesto toho, aby ste premýšľali nad tým, že nemôžete povedať „nie“, naučte sa, ako to povedať a akým spôsobom to podať tak, aby to druhá osoba pochopila a akceptovala. Dokonca aj ak je to váš šéf alebo niekto vysoko postavený a vy máte pocit, že nemôžete povedať „nie“.

    Uvedomte si, že povedať „áno“ je len a len vaše rozhodnutie a to preto, pretože nie ste ochotný vysporiadať sa s následkami, ktoré prináša slovo „nie“.

    4. Povedzte „nie“ spôsobom, ktorý vám najviac vyhovuje

    Použite ten najvhodnejší spôsob, ktorým poviete „nie“ tak, aby to vyhovovalo vám – do očí, prostredníctvom krátkej textovej správy (sms), e-mailu či telefonicky. Neexistuje jediný najvhodnejší spôsob, pretože ten závisí jednak od kontextu a jednak od toho, aký máte vzťah s osobou, ktorej chcete povedať „nie“.

    5. Povedzte „nie“ s úsmevom a jednoducho

    Neexistuje žiaden dôvod na omáčky v mailovej komunikácii. Jednoducho povedzte „nie“ a uveďte dôvod prečo. Niektorí ľudia chodia okolo horúcej kaše písaním dlhých mailov plných vysvetľovania, a pritom je to úplne zbytočné. Obyčajne používam tri odstavce. Prvý obsahuje pozdrav, druhý moje odmietnutie a vysvetlenie prečo odmietam a v treťom navrhnem pár možných riešení, ktoré by mohli vyriešiť situáciu.

    Niekedy stačí jednoducho povedať: „Prepáč, momentálne mám iné priority a nemôžem na tom pracovať práve teraz“ alebo „Možno niekedy inokedy“.

    Verte, že to zafunguje. Nie je nevyhnutné dlhé a obsiahle vysvetľovanie a zdôvodňovanie. Podstatné je s úsmevom povedať „Nie, ďakujem“. Ak chcete o tom diskutovať, alebo skutočne to urobiť inokedy, toto je priestor, aby ste si dohodli iný termín alebo iný postup.

    6. Buďte úctiví, slušní a neútočte

    Mnohí sa boja povedať „nie“ preto, pretože majú pocit, že tým dávajú druhému najavo, že ho nerešpektujú. To nie je o tom, že odmietnete, ale o tom ako poviete „nie“. Odpovedajte slušne a úctivo a nezvyšujte na druhého hlas a nesprávajte sa podráždene.

    Ľudia sa majú právo pýtať a žiadať. Nezačínajte útokom! Ak chcete povedať „nie“, žiadateľa nenapadnite výčitkami ako „Ty nikdy nemáš peniaze!“ Hovorte o sebe, napríklad: „Teraz nemám na to, aby som ti požičal.“

    Bez ohľadu na námietky opakujte svoj postoj, až kým si každý neuvedomí, že ho nezmeníte. Iný spôsob je uznať výhrady či kritiku a napriek tomu trvať na svojom.

    7. Poskytnite alternatívy

    Nie je to nevyhnutné, ale ak máte zlý pocit z toho, že niekomu poviete „nie“, pokojne môžete navrhnúť alternatívu, ktorá to všetko zjemní.

    Ak si myslíte, že nie ste ten správny človek, na ktorého sa druhá osoba obrátila s nejakou požiadavkou, navrhnite niekoho, o kom si myslíte, že je tou správnou osobou.

    Ak momentálne nemáte čas na riešenie požiadavky inej osoby, ale chcete na tom pracovať, navrhnite náhradný termín.Ak chcete pomôcť, ak to tak skutočne cítite, urobte to.

    8. Nereagujte ihneď, buďte nedostupní

    Ak vás priveľa ľudí žiada o pomoc a je to pre vás nezvládnuteľné, staňte sa menej dostupným človekom. Nereagujte ihneď na každú žiadosť, pretože tým vysielate správu, že máte vždy čas podať pomocnú ruku, namiesto toho nereagujte dlhší čas a obmedzte tým svoju dostupnosť.

    Ak nemáte záujem odpovedať na požiadavku, oddiaľte vašu odpoveď na tak dlho, ako to len pôjde. Dáte tým najavo nezáujem.

    Ak máte pocit, že na vás tlačia, aby ste rýchlo dali svoj súhlas, pevne povedzte, že si to potrebujete premyslieť a stanovte si aj čas, aký na to potrebujete. V čase, ktorý ste si vyžiadali na rozmyslenie, analyzujte situáciu, aby ste sa nenechali vtlačiť do niečoho, čo neskôr oľutujete.

    Cítim sa trochu pod nátlakom, pretože ma nútite rozhodnúť sa v krátkom čase. Dajte mi desať minút a poviem vám, ako som sa rozhodol.’

    9. Napíšte si najskôr všetko na papier

    Toto mi skutočne veľmi pomáha, keď som v strese povedať „nie“, obyčajne keď sa jedná o nejednoznačnú požiadavku. Ak neviete ako začať, napíšte si všetko najprv na papier alebo do mailu bez toho, aby ste ho odoslali.

    Robte to tak, ako keby ste písali nejaký koncept. Týmto aktom si utrasiete v hlave myšlienky a bude tak pre vás oveľa ľahšie povedať niekomu „nie“.

    Napíšte si všetko, čo vám k tomu napadne, vrátane toho, čo skutočne chcete druhej osobe povedať.

    Kým začnete byť zmätení z toho, ako naozaj povedať „nie“, odpoveď sa začne formulovať sama, prostredníctvom toho, že sa vypíšete.

    Píšte a uvidíte ako sa vám ujasní to, čo skutočne chcete a ako to chcete povedať. A keď skončíte, opäť si prečítajte, čo ste napísali a sformulujte si finálny odkaz.

    10. Neodpovedať je taktiež forma odpovede

    Dostávam veľa mailov a požiadaviek od mnohých ľudí. Budem úprimný, často odpovedám iba na tie, ktoré považujem za dôležité. Na mnohé žiadosti vôbec neodpoviem, čo je tiež odpoveď. Naučil som sa používať „kôš“ na ploche môjho počítača alebo v mailboxe, používam ho rád a skutočne často.

    V prípade, ak pre vás požiadavka nie je dôležitá a odkladáte odpoveď dlhší čas, nerobte si s tým starosti. Čas beží všetkým rovnako. Ak vám niekto napíše osobnú správu, je milé poslať aspoň krátku správu s odpoveďou „nie“. Ak aj po tom, čo poviete jasné „nie“ osoba stále nalieha, potom neodpovedať je jediné užitočné riešenie.

    A ako ste na tom vy? Máte aj vy problém povedať „nie“? Alebo vám to naopak ide jednoducho? Aké sú vaše triky ako sa s tým vysporiadať? Budem sa tešiť na vaše názory, ktoré mi napíšete v komentároch nižšie.


    Ján DubničkaMgr. Ján Dubnička, ACC (ICF) – brain based coach

    Je medzinárodne certifikovaný kouč – International coach federation (ACC). Results Coaching Systems študoval u spoločnosti NeuroLeadership Group a študoval priamo pod vedením „praotca“ koučingu a autora metódy Inner Game – Timothyho Gallweya. Je expert na neuroleadership, koučovanie podľa mozgu, presvedčivú komunikáciu, motiváciu s rešpektom. Nadnárodným spoločnostiam pomáha budovať vysoko efektívne a angažované tímy, jeho rukami prechádzajú mnohí top manažéri, majitelia firiem, politici a športovcom pomáham dosahovať vysoké a stabilné výkony. Je autorom manuálu pozitívneho myslenia „Vytvorte si život, po akom túžite“.

    Komentáre

    Najnovšie články

    Podobné články