today-is-a-good-day
Viac

    Voňavé klamstvá, alebo ako nekúpiť fejk

    Falzifikátmi je zaplavený celý svet. Tržnice, internetové obchody, bazary, predajne so suvenírmi, a predávajú ich aj kadejakí podomoví a na ulici postávajúci špekulanti. A darí sa im. Fejky si kupujú ľudia, ktorí nevedia, že kupujú napodobeninu, no častokrát ich kupujú aj vedome. Pretože mnohí by chceli ohúriť svoje okolie značkovými okuliarmi, hodinkami, kabelkou, oblečením…, no na originál nemajú peniaze. Kto z ich okolia by už len skúmal pravosť? Horšie je však to, že človek ukazujúci sa s fejkmi, to o sebe vie a drží to v podvedomí. Trapas je aj fejk darovať. Napríklad taký parfum.

    Parfumy má každý rád, pretože vône sú nám príjemné. Sme príťažlivejší pre okolie a s vôňami sa spájajú aj spomienky na konkrétne situácie a konkrétnych ľudí. A mnohých ľudí by sme spoznali podľa ich parfumu aj so zavretými očami.

    Značkové parfumy však bývajú častokrát príliš drahé a tak sú falzifikované. Mnohé falzifikáty sú na nerozoznanie od originálu a to aj podobnou vôňou. Rozdiel je však v kvalite prevedenia, výdrži vône či pomere zložiek.

    A ako rozoznať fake od originálu, aby ste sa nenechali nachytať, alebo aby ste milovanú osobu neobdarovali napodobeninou?

    Prvé čo uvidíte, je obal

    Originalitu môžete zistiť už na prvý pohľad, pretože ak celofán nedolieha na krabičku, je to napodobenina. Býva pokrčený alebo zle poskladaný. Niektoré značky takýto celofánový obal ani nepoužívajú – Calvin Klein, Laura Biagiotti, Guerlain či Davidoff.

    Balenie

    Všimnite si estetické riešenie. Ak máte zlý pocit, nepozdáva sa vám krabička, švy, či prebytočné lepidlo, môže ísť o fejk. Originály majú totiž vždy dokonalé lepenia a švy.

    Vnútorný kartón

    Ten v krabičke slúži ako ochrana pred poškodením parfumu a to aj zdola aj zhora. Zošednutá lepenka je znakom, že sa nejedná o originál. Či ste sa stretli s fejkom, vám napovie aj zlatý kruh týkajúci sa recyklačnej známky. Tmavá šípka musí smerovať vpravo a svetlá ukazuje doľava. Originalitu si však môžete overiť aj na oficiálnej stránke výrobcu.

    Fľaštička parfumu

    Flakón býva na fejkoch mnohokrát podobný s originálom a výrobcovia falzifikátov sa chránia tým, že komolia názov parfumu. A pri chvíľke nepozornosti si tak môžete kúpiť vôňu, ktorej názov bude podobný písmom, farbou a typom. Môže tam byť nejaké písmeno navyše, alebo písmená prehodené. Nikdy sa s kúpou neponáhľajte a už vôbec nie pri pochybných podomových či pouličných predajcoch, ktorí vás do niečoho tlačia alebo sa ponáhľajú. Flakón by mal byť symetrický, hladký, detailne spracovaný.

    A čo farba?

    Originálni výrobcovia nezvyknú do parfumu pridávať farbivá. Jemné zafarbenie môže byť OK, no výrazná farebnosť je znakom falzifikátu.

    Vrchnák flakónu

    Pri vrchnáku si všímajte symetriu a priliehavosť k samotnému flakónu. Nemal by z neho padať, ani by nemal byť príliš tesný.

    Sériové číslo

    Každý originálny parfum má na dne fľaštičky sériové číslo. To musí byť totožne s číslom uvedeným na krabičke – môže byť vyrazené alebo potlačené. Originál má taktiež uvedenú krajinu pôvodu.

    A samozrejme intenzita vône

    Rozprašovač nového parfumu musíte niekoľkokrát stlačiť, kým sa tekutina dostane do hadičky. Použitý bude striekať hneď. Falzifikáty voňajú plocho, vydržia podstatne kratšie, pri aplikácii sú výraznejšie a pri zmene vône zväčša ucítite alkohol.

    Najbezpečnejšie je nakupovať v originálnych obchodoch. Predídete tak riziku, že kúpite fejk. V konečnom dôsledku by ste neušetrili peniaze tým, že ste kúpili falošný parfum za výrazne nižšiu cenu. Pretože výsledkom by nebolo to, čo ste si mysleli že kupujete. Ak nakupujete cez internet, všímajte si skúsenosti a recenzie ostatných zákazníkov. Dosť veľa vám ale napovie už samotný pocit. Z konkrétneho produktu, alebo z predajcu či internetového obchodu.

    Komentáre

    Najnovšie články

    Podobné články