Kávový priemysel je v kríze. Jej pestovanie prestáva byť ziskové

Cena kávy ako suroviny klesá. Pestovať ju a so ziskom predať je pre pestovateľov čoraz náročnejšie.

73

Cena kávy ako suroviny klesá. Pestovať ju a so ziskom predať je pre pestovateľov čoraz náročnejšie.

Mnohí z nich tak pod tlakom strát kávový priemysel opúšťajú a vyberajú si na pestovanie iné plodiny, prípadne sa uchyľujú k azylu v iných krajinách.

Pritom možnosť dať si espresso alebo iný kávový nápoj vyjde spotrebiteľov oveľa viac ako v predchádzajúcich rokoch.

Priemerný americký kávičkár zaplatí tento rok za latté okolo päť dolárov, pričom kaviarne majú náklady na jeho výrobu zahŕňajúce prácu, mlieko, vybavenie, prísady a iné faktory len 10 percent z tejto sumy.

Pritom suma, ktorá sa dostane priamo k pestovateľovi, je 12 percent, a to ešte veľká časť z nej ide na mzdové náklady, marketing či na nájomné.

Najnižšia cena kávy za posledných 10 rokov

V máji tohto roka klesla cena kávy na najnižšiu úroveň za posledných 10 rokov, keď sa dostala na 88 dolárových centov za približne 450g kávy.

Tento pokles je spôsobený predovšetkým prebytkom v Brazílii, ktorá je najväčším producentom kávy na svete, v posledných dvoch rokoch.

Cena sa síce v polovici júla vrátila nad jeden dolár, čo je hranicou návratnosti nákladov pre pestovateľov, ale nervozita na trhu stále nevyprchala.

Situácia tak v súčasnosti nie je príliš ružová.

Pokiaľ bude tento trend pokračovať, mohlo by to odradiť pestovateľov, ktorí prestanú vysádzať nové rastliny a udržiavať starostlivosť o tie súčasné.

To by sa mohlo negatívne prejaviť v budúcnosti, pretože dopyt po káve medziročne stúpa dvojpercentným tempom.

Takýto vývoj by mohol hlboko zasiahnuť celý kávový priemysel, ktorý generuje ročne vyše 200 miliárd dolárov, pričom do producentských krajín sa dostane sotva 20 miliárd dolárov.

Vývoj ceny kávy od roku 2007 (v USD)

/data/MediaLibrary/articles/15651/graf1.png
Zdroj: Markets Insider

PRIDAŤ KOMENTÁR